A Serbian Film: ένα αληθινό σοκ στην Αθήνα

Το «A Serbian Film», η πιο προκλητική κι αμφιλεγόμενη ταινία της παγκόσμιας φετινής παραγωγής, συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.

To αμφιλεγόμενο «Α Serbian Film» εξαιρέθηκε εκτάκτως από το πρόγραμμα του γνωστού Φεστιβάλ FrightFest του Λονδίνου, αφού το αρμόδιο δημοτικό συμβούλιο ελέγχου κινηματογραφικού περιεχομένου έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να προβληθεί η πλήρης εκδοχή της. Αντίθετα το Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x αποφάσισε να το συμπεριλάβει στην πλήρη εκδοχή του, χωρίς την παραμικρή λογοκρισία.

Η ταινία “A Serbian Film” αφηγείται την ιστορία ενός πρώην πορνοστάρ, που υποπίπτει στο δέλεαρ να επανέλθει στην ενεργό δράση έναντι αδρής αμοιβής και περιέχει μια από τις πιο ακραίες σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου: τον βιασμό ενός παιδιού. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας, η συγκεκριμένη σκηνή είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς “είναι η αναπαράσταση της δικής μας κακοποίησης από τη Σέρβικη κυβέρνηση”. Ο Srdan Spasojevic ισχυρίζεται πως «είναι μια αναφορά στη μονολιθική δύναμη των εξουσιαστών που μας υπνωτίζει και μας υποχρεώνει να κάνουμε κάτι πέρα από τη θέλησή μας». Υποστηρίζει επίσης πως “πρέπει να νιώσεις τη βία για να καταλάβεις το μέγεθός της”.

Ομως το Βρετανικό Συμβούλιο κινηματογραφικής δεοντολογίας (BBFC), είχε διαφορετική άποψη. Απαίτησε από τους παραγωγούς της ταινίας να περικόψουν 49 διαφορετικά τμήματα της ταινίας, μειώνοντας  με τον τρόπο αυτό τη διάρκεια της κανονικής προβολής κατά 4 λεπτά. “Οι δημιουργοί της ταινίας έχουν δηλώσει πως το Serbian Film προορίζεται ως μια αλληγορία της ίδιας της Σερβίας”, υποστηρίζει μια εκπρόσωπος του BBFC. Από την άλλη, “το συμβούλιο (BBFC) αναγνωρίζει πως οι εικόνες της ταινίας αποσκοπούν στο να σοκάρουν και να προκαλέσουν, ωστόσο το περιεχόμενο σεξουαλικής και σεξιστικής βίας υπερβαίνει κατά πολύ τις βασικές αρχές του συμβουλίου αναφορικά με την άδεια προβολής μιας ταινίας ακόμη και σε ενήλικο κοινό”.

Το FreightFest, σκόπευε να προβάλει την ταινία στην πλήρη της εκδοχή, αλλά απορρίφθηκε από το τοπικό συμβούλιο δεοντολογίας. «Αποφασίσαμε τελικά να μην προβάλουμε τη λογοκριμένη του εκδοχή, καθώς όντας Φεστιβάλ με διεθνή χαρακτήρα, θεωρούμε πως, μια τέτοια ταινία, οφείλουμε να την παρουσιάσουμε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δημιουργήθηκε, αναδεικνύοντας την αρχική πρόθεση του σκηνοθέτη”, τονίζει ο συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ Ian Jones.


Μια ταινία με τόσο δυνατή θεματολογία που εγείρει τα πλέον δυσθεώρητα θέματα ηθικής, δεν θα μπορούσε να λείπει από το πιο ενημερωμένο Φεστιβάλ της Αθήνας, πόσο μάλλον τη στιγμή που ανασύρει με την ύπαρξή της σημαντικά θέματα δεοντολογίας και λογοκρισίας. Η ταινία θα προβληθεί στο φεστιβάλ με τον ελληνικό τίτλο «Χασαπο-Σέρβικο».

About Press Office

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Μόνιμος σύνδεσμος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Νυχτες Πρεμιερας τελεια τζι αρ

Ημερολογιο

Αύγουστος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031