Η Τρύπα

Υπάρχει κάτι απίστευτα διακριτικό και ντελικάτο μέσα στο απειλητικό κενό που δημιουργεί το άνοιγμα μιας τρύπας.

Ας αρχίσουμε όμως διαφορετικά: απορρίπτοντας πάραυτα οποιαδήποτε υπόνοια απειλής. Το εν λόγω κενό δεν ορίζει παρά την αριστουργηματική του παραδοξότητα. Είναι ταυτόχρονα και ανοιχτό και κλειστό. Σε απελευθερώνει και σε εγκλωβίζει. Σα να προσπαθείς να γεμίσεις τον, διάτρητο, «πίθο των Δαναΐδων».

Η τρύπα, δηλαδή, δεν είναι ένα απλό κενό, ένας χώρος άδειος, απροσδιόριστος και άμορφος, αλλά ένα συγκεκριμένο σύστημα φυσικών νόμων.

Από τον προϊστορικό πέλεκυ και τον κεραμικό τροχό, στα λυχνάρια, τους τάφους και τις γεωτρήσεις κι από τις κλειδαριές, τα κουμπιά και τις πρίζες, στα κανόνια, στους υπόγειους σιδηρόδρομους και τις πετρελαιοπηγές, ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι ο πολιτισμός της τρύπας.

Τρύπα επίσης είναι το βλέμμα, η όσφρηση, η ακοή, η ομιλία, η αφόδευση, το σεξ, η γέννηση και ο θάνατος. Και η απόδραση βεβαίως- από την εποχή των πρώτων τούνελ μέχρι τα σημερινά μετρό και το «Prison Break».

Αναζητήσαμε λοιπόν όλες αυτές τις οπές σε 16 Μουσεία της Αθήνας– κι η Αθήνα, ξέρετε, έχει υπέροχα μουσεία- και τις σηματοδοτήσαμε μέσα ή δίπλα στις προθήκες.

Αυτός ο «Μουσειακός Περίπατος»  αρχίζει από την τρύπα ενός νεολιθικού πέλεκυ και τελειώνει στην τρύπα που ανοίγει στο φράγμα του ήχου ένα υπερηχητικό αεροπλάνο.

Τρύπες όλων των ειδών και των μορφών βρήκαμε επίσης σε κυκλαδικά ειδώλια, σε γεωμετρικούς αμφορείς, σε χάλκινες ψήφους, σε αττικές κλεψύδρες, σε μαρμάρινα αγάλματα, σε βυζαντινές εικόνες, σε πολυκάνδηλα, σε πιστόλια, σε επιταφίους και φιλτιρέ, σε υφάσματα και σε κανάτια.

Μια εκπληκτική σειρά από τρύπες αληθινές, ιδεατές και ιδεώδεις περιγράφουν τον ίδιο πολιτισμό. Τον πολιτισμό μας.

{Το εισαγωγικό κείμενο, του οδηγού που εκδίδει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, για το θεματικό αφιέρωμα «Τρύπα». Τα 16 μεγαλύτερα μουσεία της Αθήνας, ενώνονται σε έναν μουσειακό περίπατο. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα.}

Advertisements

About Press Office

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Μόνιμος σύνδεσμος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Οι νυχτες στο Twitter

Νυχτες Πρεμιερας τελεια τζι αρ

Ημερολογιο

Νοέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ.   Δεκ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Αρέσει σε %d bloggers: