Το Βλέμμα

 

«Η όραση έρχεται πριν από τις λέξεις. Το παιδί κοιτάζει και αναγνωρίζει πριν μπορέσει να μιλήσει»

Τζον Μπέργκερ «Η Εικόνα Και Το Βλέμμα» (1972)

Η πρώτη αντίληψη του ανθρώπου για τον κόσμο, αλλά και για τον εαυτό του, εδραιώνεται μέσα από το βλέμμα κι έτσι η αναγνώριση των σχημάτων, των χρωμάτων και των μεγεθών προϋποθέτει την τρύπα του οφθαλμού, όπως την βλέπουμε κενή στα χάλκινα αγάλματα της του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι άδειες αυτές οπές, αλλά και οι ένθετοι οφθαλμοί- οι οποίοι  διατηρούνται μέχρι σήμερα σε αρκετά αγάλματα- γίνονται μάρτυρες της ανάγκης για κατανόηση της πραγματικότητας μέσα από την όραση . Η όραση για τους Έλληνες άλλοτε οδηγεί στην αλήθεια και άλλοτε απομακρύνει από αυτήν. Κάποτε μάλιστα, τό τίμημα της γνώσης είναι η τύφλωση. Έτσι,τα τυφλά αγάλματα γίνονται άλλοτε νοσταλγοί του χαμένου βλεμματος κι άλλοτε μάντεις, Οιδίποδες, μαντατοφόροι της πικρής διαπίστωσης ότι τα φαινόμενα συχνά απατούν.

Η περιπέτεια του βλέμματος όμως είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την αναγκαιότητα του τεχνητού φωτός: με τα λυχνάρια, τις καντήλες και τα πολυκάντηλα που εμφανίζονται από την πρώιμη αρχαιότητα και μπαίνουν σε λειτουργία με την βοήθεια ενός εξόχως απλού, κι ωστόσο ιδιοφυούς, συστήματος οπών.

Στις μέρες μας ο Γάλλος ψυχαναλυτής και φιλόσοφος Ζακ Λακάν δεν δίστασε να συνδέσει το βλέμμα με την συνείδηση του εαυτού. Ο άνθρωπος που παρατηρεί τον εαυτό του μέσα στον καθρέφτη αποκτά συναίσθηση της ύπαρξής του (πρόκειται για  το περίφημο «στάδιο του καθρέφτη», ανάμεσα στον 6ο και τον 18 μήνα της ζωής).

Τα μεταλλικά κάτοπτρα που θα δούμε σε αρκετά μουσεία του αφιερώματος, συνδέουν το βλέμμα με το φως και το υποσυνείδητο και παραπέμπουν στην τραγική αυταρέσκεια του Νάρκισσου και την αλαζονεία της κακιάς μητριάς της «Χιονάτης» των αδελφών Γκριμ. Πίσω από τον καθρέφτη της αθωότητάς μας όμως, η Αλίκη του Λιούις Κάρολ είναι η μόνη που καταφέρνει να βλέπει την «Χώρα των Θαυμάτων» τόσο αντεστραμμένη όσο και ρεαλιστικά μαγική.

Advertisements

About Press Office

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Μόνιμος σύνδεσμος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Οι νυχτες στο Twitter

Νυχτες Πρεμιερας τελεια τζι αρ

Ημερολογιο

Νοέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ.   Δεκ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Αρέσει σε %d bloggers: