«Για Πάντα» – Ημερολόγια Καταστρώματος μιας ταινίας, μέρος 3ο

«Ένας περίπατος σε μια παράξενα έρημη και αποχρωματισμένη Αθήνα. Μία γνωριμία δυο αγνώστων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο αυτής της πόλης, που τρέχει καθημερινά πάνω στα ίχνη των αρχαίων ποταμιών της που σκεπάστηκαν και φέρνει αυτούς τους δύο αγνώστους απέναντι και δίπλα. Μία ελεγεία πάνω στον χρόνο και πάνω στην σιωπή. Μία διεκδίκηση αγάπης και ελπίδας εκεί όπου όλα μοιάζουν αδύνατα αλλά είναι δυνατά. Αυτή είναι η ιστορία της νέας ταινίας της Μαργαρίτας Μαντά «Για Πάντα».

Λίγο πριν η ταινία προβληθεί αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 29 Ιανουαρίου 2015, το cinemag.gr , σε συνεργασία με τη Μαργαρίτα Μαντά, σας παρουσιάζει προσωπικές σελίδες ημερολογίων της σκηνοθέτιδας και φωτογραφίες από το ρεπεράζ και τα γυρίσματα, τραβηγμένες από αυτούς που έκαναν την ταινία να υπάρξει.

Πάρτε λοιπόν λίγο από το «Για Πάντα» στο cinemag.gr.

Ημερολόγιο 3 –  Γυρίσματα

+ι+Χ+β+κ+Σ+β+σ+μ 2

Αθήνα, Ιανουάριος 26, 2013

Επιτέλους, αρχή γυρίσματος στον Πειραιά σήμερα. Η πρώτη σκηνή του Κώστα (σ.σ. Φιλίππογλου, πρωταγωνιστής) στη γέφυρα. Η πρόγνωση του καιρού παίζει άσχημα με τα νεύρα μας. Έδινε συννεφιά, στις εφτάμισυ το πρωί που πήγαμε ο ουρανός έδειχνε ν’ ανοίγει, εμείς στηθήκαμε, ο ουρανός μάς έκανε το χατήρι τελικά. Για λίγες ώρες, μέχρι τις δύο περίπου, μετά άνοιξε. Δεν προλάβαμε όλο το πρόγραμμα αλλά ήταν μια γερή πρόβα τζενεράλε του τι θα ζήσουμε σ’ αυτό τον χώρο. Πρεμιέρα των ηρωικών «κλειστών δρόμων». Eκ του «κλείστης δρόμων».

Η Ανιές (σ.σ. Σκλάβου, οργάνωσης παραγωγής και βοηθός σκηνοθέτη) , ο Γιώργος (σ.σ. Γεωργανά, φροντιστής και βοηθός παραγωγής), ο Δημήτρης (σ.σ. Χατζηβογιατζής, διεύθυνση παραγωγής), η Νεφέλη, o Πέτρος και πολύ συχνά ο Κωνσταντίνος (σ.σ. Κοντοβράκης, παραγωγός). Πέντε μέλη του συνεργείου για να κλείσουν τις τέσσερις εισόδους της γέφυρας και όλη την προβλήτα  κάτω από ανθρώπους και οχήματα για πλάνα που βλέπουν όλο το χώρο με 24άρη φακό.  Τα υπόλοιπα πέντε μέλη του συνεργείου είμαστε στην κάμερα. Νιώθω πως η πρώτη αυτή επικίνδυνη αποστολή στον Πειραιά σήμερα πέτυχε απόλυτα. Είμαστε ελάχιστοι αλλά κουβαλάμε την ίδια τρέλα.

Αύριο τα χαράματα όρντινο στις τέσσερις για τη σκηνή του λεωφορείου στην Πειραιώς. Οι προγνώσεις του καιρού πάλι τα μασάνε αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Μόνο Κυριακή μπορούν πέντε άνθρωποι να κλείσουν την Πειραιώς μόνοι τους κι έχουμε κανονίσει και το λεωφορείο. Ο θεός βοηθός.

+μ+γ+Ω+ζ+Ω +Σ+γ+γ+θ+κ+ζ+ν+Χ+θ+ζ 1

Αθήνα, Ιανουάριος 29, 2013

Χαμένη μέρα χωρίς γύρισμα. Βαριά συννεφιά χωρίς στάλα βροχής απέξω κι εμείς στα σπίτια μας χωρίς γύρισμα. Η μετεωρολογία έδινε ήλιο για σήμερα. Κάποιος μας δουλεύει χοντρά. Θα τον δουλέψουμε κι εμείς όμως.

Αθήνα, Φεβρουάριος 3, 2013

Σήμερα είδα πρώτη φορά υλικό. Ουφ!!!!

+μ+γ+Ω+ζ+Ω +Σ+γ+γ+θ+κ+ζ+ν+Χ+θ+ζ 3

Αθήνα, Φεβρουάριος 7, 2013

ΗΣΑΠ Θησείο. Στήσιμο από τις εφτά το πρωί. Η συννεφιά της πρόγνωσης καιρού δεν ήρθε ποτέ. Γύρω στις δέκα τα μαζέψαμε κι ακυρώσαμε το γύρισμα κάτω από λαμπρό ήλιο.

Αθήνα, Φεβρουάριος 13, 2013

Στη γέφυρα απ’ τα χαράματα σχεδόν. Ο ουρανός βαρύς και κλειστός από παντού. Σκηνές 27 και 29. Έχω ντεκουπάρει 17 πλάνα. Ίσα που προλαβαίνουμε τα δύο. Βροχή καρέκλες κι αμέσως μετά χαλάζι χοντρό σα ρεβύθι. Το λιμάνι μοιάζει σα σκηνικό επιστημονικής φαντασίας. Διαλύουμε το γύρισμα. Θέλω ν’ αυτοκτονήσω. Η ταινία δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει. Μάλλον το χάνω το στοίχημα με τον καιρό. Ο Κωστής (σ.σ. Γκίκα, διευθυντή φωτογραφίας) κι η Κατερίνα με πάνε σε μια ταβέρνα στον Πειραιά για ψαράκι. Απ’ έξω ο κατακλυσμός συνεχίζει ακάθεκτος. Έχω κολλήσει στο τζάμι και θέλω να βάλω τα κλάματα. Ο Κωστής δίπλα μου βράχος. ΄Οπως πάντα. Κι η Κατερίνα με το γέλιο της. Όπως πάντα. Η μόνη περιουσία που κατάφερα να έχω στη ζωή μου είναι οι φίλοι μου.

Αθήνα, Φεβρουάριος 15, 2013

Γέφυρα πάλι σήμερα, ο καιρός μάς ευνόησε. Βγήκε όλο το πρόγραμμα που χάσαμε προχτές. Ουφ! Στην ομάδα «κλείστες δρόμων» έχει προστεθεί εθελοντικά κι ο Σπύρος, ένα γλυκύτατο παιδί που μας συνάντησε τυχαία, περαστικός σ’ ένα από τα γυρίσματα στον σταθμό και στρατολογήθηκε από τον Κωνσταντίνο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αθήνα, Φεβρουάριος 16, 2013

ΗΣΑΠ Πειραιάς. 4 ώρες αναμονή και διάλυση γυρίσματος χωρίς γύρισμα, λόγω ήλιου. Κουράστηκα.

Αθήνα, Φεβρουάριος 26, 2013

Νύχτα. Το «ονειρικό τρένο», από την καμπίνα του οδηγού. Από τη μία μέχρι τις τέσσερις, όλη η διαδρομή του ηλεκτρικού δική μας. ΄Οταν φανταζόμουνα την ταινία ν’ ανοίγει έτσι, δεν μπορούσα να διανοηθώ το δέος που έζησα απόψε. Μαγικό!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αθήνα, Μάρτιος 4, 2013

Σκηνή «ακορντεόν» σήμερα. ΄Ηλιος – σύννεφο, ήλιος – σύννεφο, ήλιος – σύννεφο… Στο λίγο ανάμεσά τους, και μία λήψη και πάλι ξανά περίμενε. Παρατηρώ όλα τα παιδιά μέρα τη μέρα. Έρχονται το πρωί στο όρντινο κι αντί να κοιτούν μπροστά τους κοιτάνε προς τα πάνω, τον ουρανό. Να δω τι κουσούρια θα μας αφήσει σε όλους αυτή η ταινία.

Αθήνα, Μάρτιος 6, 2013

Επιτέλους! Μία ολόκληρη μέρα γύρισμα γέφυρα και προβλήτα χωρίς ήλιο, χωρίς βροχή, μόνο με συννεφιά!!!

Ο Κώστας και η ΄Αννα έβγαλαν εκπληκτικά τη σκηνή. Οι ηρωικοί «κλείστες δρόμων» και «ποτιστές προβλήτας» μεγαλούργησαν για ακόμα μία φορά.

Οι γλάροι του Δημήτρη έφαγαν πάλι έναν σκασμό κράκερς και μας έκαναν τη χάρη να έρχονται κοπάδια ακριβώς όταν τους θέλαμε στο πλάνο. Το χειλάκι του Κωστή έλαμπε, η Ελένη έδινε υπέροχες κλακέτες, ο Ιβάν τσέκαρε 5 φορές τη μηχανή μετά από κάθε πλάνο κι ο Γιάννης ξεφόρτωνε το υλικό μονολογώντας κάθε τόσο «πλανάρα!».

+Υ+Χ+ο+ξ+κ+Σ 11

Αθήνα, Μάρτιος 11, 2013

Στην αγαπημένη μας γέφυρα και σήμερα. Περιμένοντας 4 ώρες τον ήλιο μπας και φύγει και κάνουμε κανένα πλάνο. Ο ήλιος όμως δεν μας έκανε τη χάρη να φύγει κι έτσι φύγαμε εμείς γύρω στις δύο χωρίς κανένα πλάνο. Τουλάχιστον, επειδή το’ χα ρίξει στην τρελή σήμερα, τραβούσα φωτογραφίες αφού δεν μπορούσα να κάνω πλάνα.

+Υ+Χ+ο+ξ+κ+Σ 13

 

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος των ημερολογίων της Μαργαρίτας Μαντά για την προετοιμασία του «Για Πάντα», και εδώ το δεύτερο μέρος.

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά
Σενάριο: Μαργαρίτα Μαντά
Ηθοποιοί: Άννα Μάσχα, Κώστας Φιλίππογλου
Executive Producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος
Παραγωγοί: Κώστας Κεφάλας, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Κώστας Λαμπρόπουλος, Μαργαρίτα Μαντά
Παραγωγή: FALIRO HOUSE (Ελλάδα, 2014)
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας, GSC
Μοντάζ: Αγγέλα Δεσποτίδου
Ηχοληψία: Νίκος Παπαδημητρίου
Μοντάζ Ήχου / Σχεδιασμός Ήχου: Αλίκη Παναγή
Music Production / Soundscapes: Χρήστος Δεληγιάννης
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Κοστούμια: Τριάδα Παπαδάκη
Art Direction: Μαργαρίτα Μαντά
Οργάνωση Παραγωγής / Α ́Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανιές Σκλάβου
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Χατζηβογιατζής

About Press Office

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Μόνιμος σύνδεσμος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Νυχτες Πρεμιερας τελεια τζι αρ

Ημερολογιο

Ιανουαρίου 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031