«Για Πάντα» – Ημερολόγια Καταστρώματος μιας ταινίας, μέρος 4o

«Ένας περίπατος σε μια παράξενα έρημη και αποχρωματισμένη Αθήνα. Μία γνωριμία δυο αγνώστων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο αυτής της πόλης, που τρέχει καθημερινά πάνω στα ίχνη των αρχαίων ποταμιών της που σκεπάστηκαν και φέρνει αυτούς τους δύο αγνώστους απέναντι και δίπλα. Μία ελεγεία πάνω στον χρόνο και πάνω στην σιωπή. Μία διεκδίκηση αγάπης και ελπίδας εκεί όπου όλα μοιάζουν αδύνατα αλλά είναι δυνατά. Αυτή είναι η ιστορία της νέας ταινίας της Μαργαρίτας Μαντά «Για Πάντα».

Λίγο πριν η ταινία προβληθεί αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 29 Ιανουαρίου 2015, το cinemag.gr , σε συνεργασία με τη Μαργαρίτα Μαντά, σας παρουσιάζει προσωπικές σελίδες ημερολογίων της σκηνοθέτιδας και φωτογραφίες από το ρεπεράζ και τα γυρίσματα, τραβηγμένες από αυτούς που έκαναν την ταινία να υπάρξει.

Πάρτε λοιπόν λίγο από το «Για Πάντα» στο cinemag.gr.

Ημερολόγιο 4 –  Τελευταία Γυρίσματα / Μοντάζ

Αθήνα, Μάρτιος 14, 2013

+ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +ι+Χ+β+κ+Σ+β+Σ+μ - 1

Τέλος γυρισμάτων Πειραιά! Τέλος γυρισμάτων Πειραιά!!! Του πιο δύσκολου, του πιο σκληρού κομματιού της ταινίας. Το τελευταίο πλάνο στην ίδια θέση μηχανής με το πρώτο πρώτο, ενάμισυ μήνα πριν. Το γενικό της γέφυρας. Αυτή την φορά με την Άννα, πριν ενάμισυ μήνα με τον Κώστα. Τούρτα – έκπληξη για τον Πέτρο που έχει γενέθλια σήμερα και την Άννα που είχε προχτές. Παρότι έχω το πλάνο, κανονίζουμε με το συνεργείο μία ακόμα, ψεύτικη λήψη, για την εμφάνιση της τούρτας – έκπληξης. Κλακέτα, η ΄Αννα περπατά προς την κάμερα, από πίσω της σκάνε η Ανιές κι ο Πέτρος με την τούρτα προσπαθώντας να μην σβήσουν τα κεράκια.

+ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +ι+Χ+β+κ+Σ+β+Σ+μ - 6

Τα κεράκια τα σβήνουν η Άννα κι ο Πέτρος μπροστά στην κάμερα και όλοι, όλοι ουρλιάζουμε τρελά από ευτυχία γι’ αυτό που καταφέραμε και φάνταζε αδύνατο να γίνει. Η άγρια χαρά του κερδισμένου γυρίσματος, των κερδισμένων πλάνων. Δεν υπάρχει στον κόσμο χαρά άλλη σαν κι αυτήν! Πειραιάς τέλος!!! Τώρα ας έρθουν οι μπουλντόζες να τα γκρεμίσουν και να τ’ αλλάξουν όλα, τον χώρο τον κερδίσαμε.

+ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +ι+Χ+β+κ+Σ+β+Σ+μ - 5

+ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +ι+Χ+β+κ+Σ+β+Σ+μ - 7

Αθήνα, Μάρτιος 20, 2013

+ι+κ+θ+ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ - +ο+β+ζ+Σ+δ+Χ - 2

Τραίνο, βαγόνι. Η σκηνή της «εξομολόγησης». Μαραθώνιο γύρισμα που ξεκινάει στις δώδεκα το μεσημέρι χτες και τελειώνει στις τεσσεράμιση  το πρωί σήμερα. Πέρα δώθε Πειραιάς – Θησείο, Πειραιάς – Θησείο, με φως ημέρας, φως απογεύματος, φως σούρουπου, φως νύχτας. Διακοπή τριών ωρών στο Θησείο για να πάει η Άννα στην παράστασή της όσο εμείς ετοιμάζουμε το νυχτερινό κομμάτι της άφιξης στο Σταθμό που θα γυριστεί μεταξύ μία με τέσσερις το πρωί, όσο ο ηλεκτρικός δεν λειτουργεί και η πορεία του τραίνου είναι ελεύθερη, μόνο για μας.

+ι+κ+θ+ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ - +ο+β+ζ+Σ+δ+Χ - 1

Η Άννα κι ο Κώστας παίζουν αναρίθμητες φορές τη σκηνή σε όλες τις διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες. Κάθε φορά είναι ακόμα καλύτερη από την προηγούμενη, Σε κάθε λήψη, βάζω τα κλάματα. Σε κάθε λήψη, η Άννα κι ο Κώστας βουρκώνουν. Σε κάθε λήψη τα παιδιά όλα, σκυμμένα κάτω στο βαγόνι για να μην φανούν στα τζάμια, βουρκώνουν. Ίσως η πιο δυνατή στιγμή της ταινίας. Σίγουρα πάντως, από γύρισμα κι από ερμηνείες ηθοποιών, μια στιγμή απόλυτα κερδισμένη.

+Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +ν+κ+Σ+β+ζ+θ - +Χ+η+θ+ε+θ+δ+θ+Υ+Ω+μ+Ω - 1

Τους αγαπάω τόσο πολύ όλους τους. Είναι απίστευτη η φιλία, η αγάπη, η εξαιρετική δουλειά που όλοι τους, όλοι τους δίνουν σ’ εμένα και την ταινία. Ναί, υπάρχει για πάντα. Κι είναι η δύναμή μας να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά σχεδόν με το τίποτα. Σε λίγες μέρες το γύρισμα τελειώνει. Μου φαίνεται απίστευτο, είναι αλήθεια.

+Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +ν+κ+Σ+β+ζ+θ - +Χ+η+θ+ε+θ+δ+θ+Υ+Ω+μ+Ω - 4

Αθήνα, Μάρτιος 29, 2013

Κεραμεικός. Τελευταίο γύρισμα. Όρντινο στις εφτάμισυ γιατί ο καιρός δίνει συννεφιά μέχρι περίπου τις δέκα, μετά θα βγει ήλιος. Ο ήλιος έρχεται γύρω στις δέκα παρά δέκα. Η μετεωρολογία περίμενε την τελευταία μας μέρα για να πέσει απολύτως «μέσα». Εγώ μέσα μου νιώθω μετέωρη. Ανάμεσα σε μια μεγάλη χαρά αλλά και μια παράξενη θλίψη που τελειώνουμε και δεν θα έχουμε πιά τα ραντεβού μας όλοι μαζί.

+ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +γ+Χ+κ+Σ+ε+Χ+β+γ+θ+μ - 3     +ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +γ+Χ+κ+Σ+ε+Χ+β+γ+θ+μ - 2

Η Ανιές κι ο Δημήτρης μαζεύουν μικρούς γυρίνους μέσα σε πλαστικά ποτήρια για να τους ρίξουν πίσω στο ποταμάκι ακριβώς την ώρα του πλάνου. ΄Ολα τα είχε τελικά αυτή η ταινία, μέχρι και «εκπαιδευτές γυρίνων». Οι γυρίνοι κολυμπάνε μέσα στο νεράκι του Ηριδανού κι ο Κωστής βγάζει το μάτι του απ’ το βιζέρ μ’ ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά.

+ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +γ+Χ+κ+Σ+ε+Χ+β+γ+θ+μ - 5     +ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +γ+Χ+κ+Σ+ε+Χ+β+γ+θ+μ - 1

Στις δέκα ακριβώς φωνάζω ένα δυνατό wrap που το παίρνουν όλα τα παιδιά και το τραγουδάμε όλοι παρέα μέσα στο αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας. Κλαίω και γελάω, κλαίω και γελάω. Είμαι ταυτόχρονα γεμάτη και άδεια. 33 μέρες γύρισμα μέσα σε διάστημα δυόμισυ μηνών, προκαλώντας τον συννεφιασμένο καιρό και ένα σωρό τεράστιες δυσκολίες. Δυόμισυ μήνες πείσματος και επιμονής και υπομονής από όλους μας. Τα καταφέραμε!!!

+ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +γ+Χ+κ+Σ+ε+Χ+β+γ+θ+μ - 7     +ν+Χ+δ+Χ+ξ+ν+Σ+β+θ +Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +γ+Χ+κ+Σ+ε+Χ+β+γ+θ+μ - 8

Λονδίνο, Μάιος 26, 2013

Μετά από ενάμισυ μήνα skype montage με την Αγγέλα στο Λονδίνο, την Λίβια κι εμένα στην Αθήνα, εγώ στο Λονδίνο για 5 μέρες να ολοκληρώσουμε με Αγγέλα πρώτο cut. Κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή αυτή, το πρώτο cut του «Για Πάντα», τρία χρόνια μετά την πρώτη ιδέα, συμβαίνει στο Λονδίνο σήμερα, μέρα των γενεθλίων μου. Δεν θα μπορούσα να πάρω καλύτερο δώρο απ’ αυτό. Μαζί με την βραδινή έκπληξη – μίνι πάρτυ που οργάνωσε κρυφά η φιλενάδα μου στην pub “Paradise”. Επιμένω, υπάρχει «για πάντα»!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αθήνα, Ιούλιος 4, 2013

Προβολή πρώτου cut, με μίνιμουμ «ενδεικτική» ηχητική μπάντα που έφτιαξε η Αλίκη πάνω στην εικόνα που έφερα από Λονδίνο, στον Χρήστο, τον Κώστα, τον Κωνσταντίνο και την Λέλια. Η ταινία είναι εδώ. Οι θετικές και οι αρνητικές απόψεις όλων συμπίπτουν σε μεγάλο ποσοστό με τις δικές μου. Μάλλον είμαστε στον σωστό δρόμο. Πάμε τώρα για δουλειά  προς το τελικό αποτέλεσμα.

+Υ+ξ+κ+β+μ+ε+Σ +ν+κ+Σ+β+ζ+θ - +Χ+η+θ+ε+θ+δ+θ+Υ+Ω+μ+Ω - 5

Αθήνα, Δεκέμβριος 20, 2013

Final cut. Τελεσίδικο «κλείδωμα» εικόνας. Το βλέπουμε στους 2/35 με Ανιές, Λίβια, Αγγέλα, Αλίκη, Νίκο, Μάνο. Αυτό ήταν. Η ταινία τελείωσε, η ταινία αρχίζει το άλλο της ταξιδάκι, αυτό του ήχου. Καλή χρονιά «για πάντα»!

Η ταινία «Για Πάντα» προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος των ημερολογίων της Μαργαρίτας Μαντά για την προετοιμασία του «Για Πάντα», εδώ το δεύτερο μέρος, και εδώ το τρίτο μέρος.

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά
Σενάριο: Μαργαρίτα Μαντά
Ηθοποιοί: Άννα Μάσχα, Κώστας Φιλίππογλου
Executive Producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος
Παραγωγοί: Κώστας Κεφάλας, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Κώστας Λαμπρόπουλος, Μαργαρίτα Μαντά
Παραγωγή: FALIRO HOUSE (Ελλάδα, 2014)
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωστής Γκίκας, GSC
Μοντάζ: Αγγέλα Δεσποτίδου
Ηχοληψία: Νίκος Παπαδημητρίου
Μοντάζ Ήχου / Σχεδιασμός Ήχου: Αλίκη Παναγή
Music Production / Soundscapes: Χρήστος Δεληγιάννης
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Κοστούμια: Τριάδα Παπαδάκη
Art Direction: Μαργαρίτα Μαντά
Οργάνωση Παραγωγής / Α ́Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανιές Σκλάβου
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Χατζηβογιατζής

About Press Office

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Μόνιμος σύνδεσμος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Νυχτες Πρεμιερας τελεια τζι αρ

Ημερολογιο

Ιανουαρίου 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031