Με δύναμη από το Ιράν!

Το εξαιρετικό, βραβευμένο με Όσκαρ «Ένας Χωρισμός» ασφαλώς το γνωρίζετε, ήρθε η ώρα, όμως, να ανακαλύψετε και το «Τι Απέγινε η Έλι…», ακόμη μία εκπληκτική δουλειά του Ασγκάρ Φαραντί, του σπουδαίου Ιρανού σκηνοθέτη που, χάρη στη σταθερά αξιόλογη φιλμογραφία του, θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες φωνές του παγκόσμιου σινεμά.

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΕΛΙ (About Elly, 2009)

Μια παρέα παλιών συμφοιτητών οργανώνουν τριήμερη εκδρομή στην Κασπία Θάλασσα, με αφορμή την επιστροφή του διαζευγμένου πια φίλου τους, Αχμάντ. Μία από τις γυναίκες της ομάδας, η Σεπιντέ, φέρνει στην παρέα την όμορφη Ελι, με την ελπίδα ότι ο Αχμάντ θα ενδιαφερθεί για εκείνη. Τα φαινομενικά ασήμαντα ψέματα, όμως, συσσωρεύονται και ξαφνικά η Ελι εξαφανίζεται… Η μεσαία τάξη του Ιράν, με τις βαθιά μπερδεμένες απόψεις για τη θρησκεία, την κοινωνία και τους ρόλους των δύο φύλων, μπαίνει στο μικροσκόπιο του Φαραντί, ο οποίος χειρίζεται μοναδικά το σασπένς, τις δραματικές εναλλαγές στις δυναμικές ανάμεσα στους χαρακτήρες και τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών του, για να παρουσιάσει μια ταινία-καταπέλτη.

ΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣΜΟΣ (A Separation, 2011)

Επειτα από 14 χρόνια έγγαμου βίου, η Σιμίν και ο Ναντέρ θέλουν να χωρίσουν. Ζουν στην Τεχεράνη, μαζί με την 11χρονη κόρη τους και τον ηλικιωμένο πατέρα του Ναντέρ, ο οποίος πάσχει από Αλτσχάιμερ. Οταν μια μέρα η Σιμίν αποφασίζει να μεταναστεύσουν σε μία χώρα που δίνει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Ναντέρ, ο οποίος θέλει να μείνει στο Ιράν για να προσέχει τον πατέρα του. Το πολυβραβευμένο φιλμ του Ασγκάρ Φαραντί, που κέρδισε μεταξύ άλλων τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, αποτελεί το συγκλονιστικό πορτρέτο μιας θρυμματισμένης σχέσης, που ξετυλίγεται ταυτόχρονα ως ενδοσκόπηση στις πατριαρχικές και θρησκευτικές εξουσιαστικές δομές του σύγχρονου Ιράν.

About Press Office

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Μόνιμος σύνδεσμος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Νυχτες Πρεμιερας τελεια τζι αρ

Ημερολογιο

Δεκέμβριος 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031